Kreativ kraft

Tavlor i köket, funkar det?

Om du tänker efter en sekund eller två - i vilka rum hänger det tavlor på väggarna hemma hos dig? Vardagsrummet har nästan helt säkert en eller flera konstverk och likadant är det i hallen, sovrum och gemensamma ytor. Men hur ser det ut på toaletten? Eller i köket?

Många verkar tro att köket är en plats som tavlor inte hör hemma, men det tycker jag är helt fel. Däremot så bör man tänka till lite när man väljer tavlor till köket, och välja de som är lätta att hålla rent och som samtidigt passar in. 

Saker att tänka på

Välj bort oljemålningar direkt! Det kommer inte blir bra alls. I köket steker vi mat, och lagar mat som både avger ånga och dofter. En oljemålning kommer att bli flottig och börja lukta mat och blir omöjligt att få rent. Låt oljemålningarna stanna i de övriga rummen! 

Välj en tavla, eller en poster, med glas framför. Det är enkelt att få rent och själva konstverket kommer att hålla länge. Se också till att ramen är av en slät modell. Intrikata mönster på ramar är vackert, men opraktiskt när det gäller rengöringen. Det känns lite onödigt att behöva montera loss ramen bara för att diska den en gång i veckan. 

Det sista rådet jag har är att du inte ska köpa dyra tavlor till köket. De kommer att behöva bytas ut efter ett tag för hur mycket man än skyddar dem, eller gör rent, så kommer matos att tränga in. 

3 Jun 2021