Kreativ kraft

Vårdyrket behöver fler

När man växer upp är det kanske inte så många som går och drömmer om att jobba inom vården, men när man har fått lite livserfarenhet så känner man att det är läge att ge tillbaka. Att då gå en vårdbiträde-utbildning kan bli en väg att gå. 

Men hur vet man att man passar i yrket då? Ska man verkligen lägga ner tid och pengar på en utbildning om man inte vet om man kan eller vill jobba med detta? Nej, det är rätt smart att först prova på yrket. Det gör du enklast genom att ringa bemanningsenheten där du bor. Sen kommer du få timjobb och trivs du så är det bara att böra plugga för att sedan kunna få en fast tjänst. 

Vad tjänar man?

Det är svårt att ge en exakt siffra eftersom det skiljer sig rätt mycket mellan olika kommuner och olika regioner. Men någonstans mellan 25 000 och 28 000 i månaden bör du kunna räkna med. Eller i runda slängar cirka 165 kr per timme. Det är en helt OK lön och det är ett perfekt jobb att kombinera med konst eller skrivjobb.

Jag har flera vänner som jobbar deltid inom vården och sedan lägger resten av sin tid på att måla tavlor som de sedan säljer. Drömmen är väl att kunna leva på sin konst, fast jag har en kompis som inte jobbar inom vården för pengarnas skull utan det är för att känna sig behövd, och få lite socialt umgänge också. 

17 Feb 2024