Kreativ kraft

Typer av målarkonst: Stilar, medier och ämnen

Måleri är en av de mest vördade konstformerna, och en av de äldsta. Sedan mänsklighetens första steg på denna planet har vi målat, forntida grottmålningar visar vår önskan att uttrycka oss även i våra tidigaste dagar.

Den moderna tiden är inte annorlunda, målning är själva kärnan i hur människor uttrycker sina förhoppningar, drömmar, rädslor och känslor. Med tiden har det kommit en mängd olika stilar, medier och ämnen som har sett konsten att måla diversifiera och utvecklas. Idag är måleri lika högt ansedd som någonsin, med många olika skolor och tekniker som producerar konst på väldigt olika sätt.

Om du sätter din fot i konstvärlden för första gången eller planerar att hämta en pensel själv, presenterar vi vår guide till de mest populära och vanliga typerna av målarkonststilar, medier och ämnen.

Typer av målningsstilar

Det finns ett stort utbud av olika stilar som är inkorporerade i konsten, där vissa har subtila skillnader mellan dem till djärva, slående förändringar som är lätta att upptäcka. Det här är några av de mest populära typerna av målarkonststilar du kommer att se i modern tid.

Realism

Realism är en målarkonststil som syftar till att ge betraktaren en reflektion av den verkliga världen. Många av de mest kända målningarna är målade i denna stil och för många är målningar gjorda i denna stil vad de kommer att tänka på när de tänker på "konst". Det är dock viktigt att göra skillnaden mellan realism och fotorealism – den förra sysslar med en realistisk scen men syftar inte till att vara en sann skildring.

Fotorealism

Du kan också se fotorealism som kallas hyperrealism eller superrealism. Denna målarstil syftar till att skapa en målning som inte går att skilja från verkligheten eller ett fotografi – därav namnet. Detta skiljer den från realism, eftersom om du inte tittar mycket närmare på en fotorealismmålning kommer du inte att kunna se att det verkligen är en målning.

Expressionism

I andra änden av spektrumet finns expressionismen. Expressionism är en konststil som inte ägnar sig åt realism, bilder och scener är ofta förvrängda eller målade med andra världsliga, livfulla färger som inte stämmer överens med verkligheten. Fokus ligger istället på konstnärens idéer eller känslor, som uttrycks genom konstens medium.

Impressionism

Impressionism är en målarstil som oftast förknippas med 1800-talet där små penseldrag används för att bygga upp en större bild. Denna konststil ligger någonstans mellan expressionism och realism, med fokus på korrekt ljussättning men utan betoning på en realistisk scen.

Abstrakt

Abstrakta målningar undviker realism helt och hållet. Oavsett motiv i målningen, kanske det inte alls representeras korrekt i konstverket. Objekt kan representeras av en färg eller en form istället, med tolkningen överlåten till betraktaren. Effekten av en abstrakt målning kan inte underskattas, med många som använder chockerande uppvisningar av färg och form för att yrla sinnena.

Surrealism

Surrealism blev först en rörelse på 1900-talet, med konstnärer som Salvador Dali som blev kända namn. Genom att kombinera abstrakta begrepp med semi-realistiska objekt som har vridits eller förvandlats till något ovanligt, kan de vara ologiska eller drömlika, vilket ger betraktaren en ökad känsla av verklighet.

Popkonst

På 1950-talet och framåt blev popkonsten en rörelse som hämtade inspiration från det moderna livets kommersialisering och kommersialism. Genom att använda tecknade serier eller annonser i många av stilens mest kända verk, använder popkonsten realistiska bilder i kombination med djärva färger för att framhäva konstnärens avsikt.

Typer av målmedium

Även om det finns många stilar av målarkonst, finns det också många olika medier genom vilka konstnärer uttrycker sig. Beroende på vilken teknik och effekt som krävs kan olika medier användas för att höja konstnärens syn. Här är några av de mest populära typerna av målningsmedier du hittar i vår tid.

Olja

Oljemålningar är en av de äldsta formerna av målning och är fortfarande en av de mest populära målningsmedierna än i dag. När man målar i olja är det lätt att blanda färger, men det kan vara svårt att radera misstag, vilket innebär att det kan vara ett svårt medium att bemästra. Några av världens mest kända målningar målades i olja, med porträtt som en speciell specialitet för många konstnärer som arbetar i detta medium.

Vattenfärg

Akvarellfärger tenderar att vara billiga att köpa men, i likhet med oljefärger, svåra att bemästra. Färger är utspädda med vatten vilket betyder att de kan gå långt från en enda tub, men när färgerna väl är på duken finns det lite som kan göras för att rätta till misstag. Akvarellmålningar fungerar vackert med ljus och används ofta för att måla landskap.

Akryl

Först från 1940 är akryl ett relativt nytt målningsmedium. Den torkar snabbt, är mångsidig och kan vara mycket hållbar. Om du gör ett misstag med akrylfärger kan du till och med skrapa bort dem om du agerar snabbt. Många popartister använde akryl i sina verk, med den berömda Campbell Soup Can som ett särskilt exempel på akrylkonst.

Gouache

Gouache är en form av akvarell som har modifierats för att vara ogenomskinlig vilket skiljer den från mer traditionella akvarellfärger. Som målningsmedium torkar det snabbt och torkar till en lite annan färg än när det var blött. Många kommersiella konstnärer arbetar i gouache, eftersom det är levande och snabbt kan blockera färger.

Pastell

Pastellfärger skiljer sig från många av de andra typerna av målarkonstmedier på några viktiga sätt. De flesta pasteller kommer i form av en pinne av pulveriserat pigment som sedan pressas på duken för att applicera färgen, med flera olika varianter tillgängliga. När du använder pasteller får du starka färger som ligger nära den naturliga pigmenteringen inuti pastellen, och med få hinder för att skapa konst är det möjligt att få en duk och lite pasteller och få skapa snabbt.

Enkaustisk

Enkaustisk målning är en gammal metod för att ingjuta färg på en yta, vanligtvis trä, duk eller till och med kakel. Pigment tillsätts i ett vax som sedan värms upp och tillsätts ytan, vilket ger en lysande färg med starka dimensionella egenskaper.

Fresk

Fresker är traditionellt sett ett ganska storskaligt målningsmedium, eftersom de vanligtvis appliceras över ett lager nylagd kalkputs. Denna metod gör att färgen och pigmentet binder sig till plattern, vilket gör bilden integrerad med ytan. Många kända fresker har målats genom historien, inklusive Adams skapelse och Nattvarden.

Sprayfärg

Sprayfärg, eller aerosolfärg, är en modern form av målning och har blivit förknippad med gatukonst eller graffiti. Färgen hålls i en förseglad burk och släpps ut i en aerosolspray, vilket gör att släta, jämna skikt kan appliceras på en yta. Detta gör den idealisk när hastigheten är avgörande och gör att stora ytor kan målas i en sittning.

Digital

Slutligen har den moderna tiden gett oss ett nytt medium för målning, i digitalt format. Genom att använda digitala målarverktyg som inkluderar virtuella penslar av olika storlekar och texturer samt en rad färger som skulle vara svåra att skaffa i verkligheten, kan digitala konstnärer skapa målningar som kan tänja på gränserna för deras fantasi. Digitalt måleri har snabbt blivit ett målningsmedium i sig självt, eftersom digitala konstnärer fortsätter att utforska vad som är möjligt med detta nya medium.

Typer av målarämnen

Historiskt har målningar klassificerats på fem olika sätt, beroende på vilken typ av ämnen i målningen i fråga. De fem genrerna för målning är:

Historiemålning

Dessa fokuserar på en representation av en viss historisk, religiös eller allegorisk händelse. Som sådan är ett moraliskt budskap vanligtvis en nyckelkomponent i målningen i fråga.

Porträttkonst

Porträttkonst använder människor som motiv. Den vanligaste typen av porträttkonst fokuserar på en enda person, men grupp- eller självporträtt klassificeras också under denna typ av målningsobjekt.

Genremåleri

Ett genremåleri har en vardagsscen som motiv. Detta skiljer sig från landskapsmåleri då det i genremåleri är representationen av själva livet som är ämnet. Exempel kan vara arbetare som går på sin dag eller en bankett som hålls, det viktiga är själva scenen, inte individerna som utgör scenen.

Landskapsmålning

Landskapsmålningar är en av de mest populära och varaktiga typerna av motiv, med fokus på en naturlig scen. De flesta landskapsmålningar syftar till en känsla av realism, med fokus på saker som ljuset som skiner genom molnen eller reflekteras från vattnet.

Stillebensmålning

En stillebenmålning tittar på vardags- eller husföremål och syftar till att korrekt representera dem. Detta kan användas som ett sätt att öva på målningstekniker, till exempel hur färgerna förändras när ljus och skugga draperas över ett objekt.

11 May 2023