Kreativ kraft

Gör ditt eget badrumsgolv

Titta här har jag gjort mitt eget klinkergolv. Jag är så nöjd över resultatet. Det är lite pilligt och väldigt viktigt med lutningen av badrumsgolvet eftersom vattnet ska rinna ner i golvbrunnen. Det får inte blir tvärtom, för då får man jättestora problem senare. Du måste vara noga med förarbetet och lägga ut nivåmarkörer ordentligt och synligt. Sätt ut nivåmarkörer så att fallet blir lagom för vattnet att rinna, utan att människor som går på golvet tappar balansen. Sätt ut nivåpinnar med tejp, ungefär mellan 2.2 och 4:2 på varje meter och se till att fallet närmast golvbrunnen ligger på 1:50. Övriga rummets fall ska ligga mellan 1:100 till 1:200. Spärra av den kraftigare lutningen vid golvbrunnen med en avstängningslist.

Så förbereder du golvet

Rengör golvet ordentligt. Har du ett betonggolv se till att dammsuga bort alla dammrester, cementspill och oljerester. Lägg sedan ut ett armeringsnät. Tjockleken ska vara minst 2,5 millimeter. Sedan ska du prima golvet. Du måste använda primer då du ska flytspackla av tre olika anledningar. En primer förhindrar smuts som fastnat att blandas med spacklet. Det förhindrar fukten från flytspacklet från att försvinna och det hindrar luft från att stiga under bränningen. Om du inte primar golvet kan du få luftbubblor och luftkranar i ytan. Använd en styv borste när du primar golvet.

Så flytspacklar du

 • Blanda flytspacklet.
 • Var noga med att följa anvisningarna då minsta avvikelse kan göra massan porös och svag. Det ska hålla inomhustemperatur på 20 grader. Den färdigblandade massan ska hålla en temperatur om högre än 15 grader inomhus. Blanda och vispa i 2-3 minuter. Massan ska vara klumpfri. Här måste du vara snabb och använda flytspacklet inom 20 minuter från att den är färdigblandad.

 • Täck golvbrunnen med en kraftig påse.
 • Häll ut flytspacklet och fyll badrummet. Ta en lång käpp och fäst en skopa i ena änden. Ös ur golvbrunnen, skopan måste få plats i den. Häll bort det som är i skopan.

 • Använd en piggroller och fös ner spackel mot golvbrunnen.
 • Detta från områden där du inte vill ha så mycket flytspackel.

 • ta bort avstängningslisten.
 • Efter 2 till 4 timmar har massan hårdnat men ännu inte är den färdig, så att du kan ta bort avstängningslisten. Skär till kanterna så att du får en snygg övergång till golvbrunnen.

 • Se till att det inte finns några sprickor eller glipor mellan golv och vägg.
 • Det är faktiskt jättesvårt att flytspackla badrumsgolvet. Känner du att det är för svårt, tveka inte att ta hjälp av en proffshantverkare! Lycka till!

  14 Oct 2017